.
.
.

Wethouder: ‘Ik weet wat het is om in armoede te leven’

18/12/2017

Hij speelt voor Sinterklaas, vindt de een. Hij betuttelt, zegt de ander. Maar wethouder Rabin Baldewsingh verwerpt alle kritiek op zijn beleid. ,,Het is, ‘ikke, ikke, en de rest kan stikken’.”

Den Haag staat nog altijd in de top-drie van steden met de meeste armoede, met bijna 63.000 huishoudens die rondkomen met heel weinig geld. Jaarlijks pompt het college bijna 70 miljoen euro in de bestrijding van armoede en schulden.

Dat geld gaat onder meer naar bijzondere bijstand, gratis kleding, fietsen, ov, computers en sportclubs. Ook experimenteert wethouder Baldewsingh (PvdA, sociale zaken) met het opkopen van schulden en incassovrije wijken.

Toch klinkt er kritiek. Van de Kinderombudsman bijvoorbeeld, die meent dat de armoedehulp voor kinderen slechts ‘pleisters’ zijn. En van politieke partijen, die Baldewsingh (55) verwijten teveel weg te geven (VVD) en ouders van minimagezinnen vooral te bevoogden (CU/SGP). Baldewsingh reageert: ,,Ik ben niet bestuurder geworden om lekker over mijn bolletje geaaid te worden. Ik wil ervoor zorgen dat kinderen die nu opgroeien morgen een wat beter leven hebben.”

U bent heel fel. Hebt u zelf ervaringen met armoede?
,,Ik weet wat het is om in armoede te leven, om schulden te hebben, niet verzekerd te zijn. Ik kom uit een vrij groot en arm Surinaams gezin met elf kinderen. Mijn vader was opzichter op een boerderij, mijn moeder huisvrouw. We hadden honderd gulden per maand.”

Hoe is dat?
,,Ik wist niet beter. Maar ik had niet al te veel ervaring met ontbijt. We aten niet altijd drie keer per dag, we ontbeten met thee en rijst.” Baldewsingh wrijft over zijn buik: ,,Kijk: dit noemen ze een rijstbuik. Je gaat naar school zonder al te veel eten, anderen kopen dan broodjes enzo. Op mijn dertiende kwam ik naar Nederland. Toen heb ik ook lang niet veel te besteden gehad, ik was niet verzekerd.”

Ik zit niet uit m’n nek te lullen als het over armoede of schulden gaat

Rabin Baldewsingh

En wat als je dan ziek bent?
,,Dan ga je niet naar de dokter, je hoopt dat het overgaat. Of je krijgt medicijnen van vrienden. Dus ik zit niet uit m’n nek te lullen als het over armoede of schulden gaat! Ik zit er emotioneel in. Maar daardoor weet ik wel waarvoor ik het doe.”

Baldewsingh is bezig aan zijn laatste maanden als wethouder in Den Haag. In juni verloor de nestor – sinds 1998 actief in de lokale politiek – de lijsttrekkerverkiezing van fractieleider Martijn Balster. Het armoedebeleid is een belangrijke erfenis van de linksbuiten van het college. Maar die nalatenschap wordt bedreigd, zo blijkt wel uit de stevige kritiek binnen en buiten de raadzaal.

De prikkel om te werken ontbreekt, vreest de VVD. CU/SGP-raadslid Grinwis vindt de armoederegelingen betuttelend.
,,De eenpitter Grinwis gilt maar! Hij kan maar één ding horen, en dat is wat hij zelf graag zegt. En de VVD zou zich eens moeten verdiepen in armoede! Ik begrijp niet dat er zoveel mensen rondlopen met zo weinig inlevingsvermogen. Het is, ‘ikke, ikke, en de rest kan stikken’. Als welvarende stad kun je niet zeggen ‘ammehoela met die solidariteit’.”

Grinwis wil niet mínder geld voor armoede, hij wil het beter besteden. Geef ouders meer vrijheid, is zijn oproep.
,,Ik help ouders om de juiste keuzes te maken. Als ik alleen maar geld geef, dan worden kinderen alsnog de dupe.”

Kun je de ouders dan niet vertrouwen dat ze het beste doen?
,,Ouders in armoede zijn vaak zo wanhopig dat ze het geld uitgeven aan iets dat op dàt moment nodig is: een koelkast, een uitje, een boodschap. Met onze regelingen investeren we direct in de kinderen.”

De Kinderombudsman zegt: de spullen zijn slechts ‘pleisters’.
,,Natuurlijk los je met zo’n kindpakket alleen de armoede niet op, maar kinderen kunnen daarmee wel zo goed mogelijk meedoen. En pleisters plakken? Ja, maar zonder eerste hulp genees je geen wonden.”

Kennelijk raakt de kritiek over de armoedeval u wel. U gaat de inkomensgrenzen verzachten.
,,Natuurlijk is die armoedeval er, dat heb ik nooit ontkend. Maar ligt het aan mijn armoedebeleid? Of betalen we mensen niet gewoon te weinig? De conciërges, de mensen van Biesieklette, die moeten we meer betalen! En dat kan: de partijen die hier zo kritisch zijn, zitten nu landelijk in het kabinet. Laat hen die afschaffing van de dividendbelasting maar terugdraaien. Dan hebben we 1,4 miljard euro beschikbaar.”

Regeert u niet over uw eigen graf? U gaat de Ooievaarspas versoepelen, maar volgend jaar zit u hier niet meer.
,,Het wordt volgend jaar ingevoerd omdat we eerst de ICT-systemen op orde moeten brengen. Er zijn altijd dingen die langer doorlopen. Dat is niet over het eigen graf regeren: de persen stoppen niet na de verkiezingen.”

Bron: AD