.
.
.

Werken voor de overheid: 7 redenen waarom dat wél iets is om op een feestje over te beginnen!

12/10/2017
Geschreven door Danja von Salisch (Programmasecretaris Schuldenlab070, Gemeente Den Haag)

Het is vrijdagavond en ik sta op een borrel met vrienden en collega’s, ik vertel kort dat ik bij YSE het OverhYd traineeship doe en vervolgens komt de onvermijdelijke vraag ‘waarom overheid?’. ‘Bij de overheid gaat toch iedereen om 5 uur naar huis, duurt het heel lang voordat besluiten genomen worden en hangt alles vast aan regels en procedures?’

Klopt, dat kan natuurlijk. Maar ik denk dat er een innovatieve en frisse kant van de overheid is die veel mensen niet kennen. Daarom wil ik je meenemen in 7 dingen die maken dat ik van mijn nieuwe opdracht als Programmasecretaris Schuldenlab070 (gemeente Den Haag) vaak vol energie naar huis ga.

  1. Actueel: Waarbij het als consultant soms lastig uit te leggen is wat je nu eigenlijk doet, hoeft praten over werk niet altijd saai te zijn. Iedereen met wie ik over mijn werk praat heeft iets met het onderwerp; van mijn vriendinnen die de docu Schuldig hebben gezien (aanrader trouwens!), tot mijn ouders die training geven aan schuldhulpverleners of mensen die zelf ervaring hebben met schulden. Dit levert leuke en onverwachte gesprekken op.
  2. Experimenteerruimte: Voor innovatie is ruimte om te experimenteren nodig. Dit programma is een uniek ‘lab’ waarin ruimte is om te experimenteren en geslaagde pilots op te schalen. In het eerste halfjaar van 2017 zullen waarschijnlijk vier pilots starten en wordt een geslaagd pilot opgeschaald. Je kan dit zien als start-ups die gelinkt zijn aan de overheid.
  3. Impact maken: Ik geloof dat veel gedrag van mensen wordt bepaald door de context waarin zij zich bevinden. Het huidige systeem waarin de schulden exponentieel groeien door aanmaningen en deurwaarders helpt mensen niet uit de schulden, maar werkt mensen tegen om uit de schulden te komen. Ik denk dat door het huidige systeem te veranderen veel schuldenproblemen opgelost kunnen worden.

 

Benieuwd naar de andere redenen? Klik hier om verder te lezen!