.
.
.

Studenten bedenken zelf app om saldo de baas te worden

17/04/2019

Studenten van Inholland Den Haag hebben een app ontwikkeld om hun saldo de baas te worden.Tijdens een Communicatie Battle van Hogeschool Inholland Den Haag kregen studenten een opdracht van Schuldenlab070 om studenten van 18 jaar en ouder te bereiken en hen bewuster te maken van de financiële consequenties van een studentenleven. Op 15 april werd hun oplossing gelanceerd: een app die inkomsten en uitgaven structureert en studenten helpt bij het berekenen van het budget dat ze nog over hebben voor incidentele uitgaven.

Geen stress aan het einde van de maand
Met de Saldobaas app kun je goed zien wat het verschil is tussen je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Hoeveel geld heb je nog over voor de rest van de maand? En hoeveel kun je nog ongeveer besteden per dag? Saldobaas helpt je budget goed in de gaten te houden, en te zorgen dat je iedere maand goed uitkomt. Dat betekent: geen stress aan het einde van de maand. En misschien zelfs een beetje kunnen sparen. De app is bedoeld om te voorkomen dat studenten geldproblemen krijgen en als zij geldproblemen hebben, dat zij weten waar oplossingen gevonden kunnen worden.

Behoefte aan hulp bij geldzaken
Uit het studentenonderzoek van Nibud (2017) blijkt dat 10 procent van alle studenten vindt dat ze een financieel probleem hebben. Daarnaast geeft 16 procent van alle studenten aan dat ze behoefte hebben aan hulp op het gebied van geldzaken. Onderzoek van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid geeft daarnaast aan dat 21% van de hbo-studneten maandelijks (heel) moeilijk rondkomen. Nog eens 39% geeft aan dat ze niet moeilijk, maar ook niet makkelijk rondkomen. Gevaar is dat jongeren vroegtijdig hun opleiding afbreken vanwege schulden, en dat ze met een achterstand aan hun loopbaan carrière beginnen.

Testfase
De app werd ontwikkeld voor en door studenten van Inholland Den Haag. De financiering van de app is mogelijk door het programma Van Schulden naar Kansen van Aegon, Schuldenlab070 van de gemeente Den Haag en de investering van Inholland en project- en communicatiebureau 125Procent. Vijftig studenten van Inholland gaan de app gedurende 9 maanden testen. Het effect van de app wordt gemonitord door de Hogeschool van Amsterdam. In 2020 wordt de app landelijk uitgerold.