.
.
.

Staatssecretaris SZW Tamara van Ark geïnspireerd door armoede- en schuldenbeleid gemeente Den Haag

04/12/2017

Tamara van Ark (staatssecretaris SZW) bracht maandag 4 december een bezoek aan de gemeente Den Haag om te horen hoe de gemeente omgaat met armoede en schulden in de stad. Bij Stichting Leergeld kreeg zij eerst een rondleiding. Wethouder Rabin Baldewsingh sprak met haar over armoede en het Schuldenlab070: een innovatief programma waarin de gemeente Den Haag samenwerkt met publieke en private partners om de schuldenproblematiek in de stad tegen te gaan. Ook een aantal partners van Schuldenlab070 (CZ, ING, Eneco, AEGON, InHolland, Society Impact, Reclassering) waren bij het gesprek aanwezig. Jongeren met schulden die worden begeleid vanuit het project Jongeren Perspectief Fonds vertelden over hun persoonlijke ervaringen. Hun verhalen maakten diepe indruk op de aanwezigen.

Tamara Van Ark: “Als staatssecretaris heb ik natuurlijk ideeën over de aanpak van de problematiek. Maar ik wil eerst goed luisteren naar de mensen die met armoede en schulden te maken hebben. Als je tot stilstand komt door zulke heftige problemen, hoe kom je daar dan uit? Wat jullie doen is als organisatie over je grenzen heen kijken. Naast de kosten van de aanpak gaat het ook om het levensgeluk van mensen. We gaan met hele kabinet een plan maken om de schuldenproblematiek tegen te gaan, omdat het alle ministeries raakt.  

Sadik Harchaoui (Society Impact): “Wij hopen dat dat plan niet alleen gaat over wet- en regelgeving, maar juist ook over experimenteerruimte en innovatie. Er is al zoveel mogelijk binnen het huidige systeem!” 

Rabin Baldewsingh (Wethouder Sociale Zaken): “Als we met elkaar een krachtige samenleving willen hebben dan moeten we solidair blijven met de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. Dit kan alleen met vereende krachten. We hebben daarbij iedereen nodig” ​