.
.
.

SP: Beboet foute incassobureaus

12/10/2017

Incassobureaus die onterecht kosten in rekening brengen, worden als het aan de SP ligt zelf op de bon geslingerd. De partij doet daartoe morgen een voorstel aan de Kamer.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk brengt het voorstel morgen in bij het debat over armoede en schulden. ,,Mensen met schulden worden als melkkoe gebruikt, het is schaamteloos”, zegt hij.

Belazeren

Van Dijk verwijst naar onderzoek van de consumentenwaakhond ACM, waaruit blijkt dat incassobureaus regelmatig allerlei kosten bij mensen in rekening brengen welke wettelijk helemaal niet zijn toegestaan.

,,De bureaus die zich hieraan schuldig maken komen ermee weg”, zegt hij. ,,Er is door de ACM nog nooit een boete uitgedeeld. Het is nu te makkelijk om mensen met schulden te belazeren.”

Boetes

Het sturen van foute incasso’s moet standaard door de ACM worden beboet, vindt Van Dijk. Hij oppert een hoge boete voor bureaus die structureel de regels aan hun laars lappen.

De SP wil verder een verbod op het doorverkopen van schulden. ,,Schuld is handel. Er zijn tegenwoordig gespecialiseerde bureaus die schulden opkopen, puur om winst mee te maken.”

Bron: Maarten van Ast, AD 20 juni 2017