.
.
.

Senioren laten toeslagen liggen

14/09/2018

Senioren weten vaak niet dat ze in aanmerking komen voor huur- en zorgtoeslag. Zo’n 230.000 ouderen lopen hierdoor mogelijk jaarlijks duizenden euro’s mis. Dit melden diverse ouderenorganisaties na eigen onderzoek.

Ouderenorganisaties KBO-PCOB, KNVG, NVOG, FASv en NOOM hebben samen met onderzoeksbureau Regioplan het gebruik van toeslagen door ouderen in kaart gebracht. Volgens het onderzoek vragen niet alle senioren die recht hebben op huur- of zorgtoeslag deze ook daadwerkelijk aan.  Een op de zes huishoudens met 55-plussers die op grond van hun inkomen daarvoor in aanmerking komen, maken geen gebruik van huurtoeslag. Een op de tien 55-plussers vraagt geen zorgtoeslag aan.

Vooral kwetsbare ouderen en oudere migranten dienen geen aanvragen in. Hierdoor lopen 230.000 seniorenhuishoudens mogelijk hun huur- of zorgtoeslag mis. Het aantal seniorenhuishoudens dat geen zorgtoeslag ontvangt, terwijl zij hier op basis van hun inkomen en vermogen wel recht op kunnen hebben, is in 2016 toegenomen vergeleken met 2014 (met 42 procent).

Minder te besteden

Ouderen weten vaak niet dat ze ervoor in aanmerking komen omdat bijvoorbeeld een overleden partner de financiën altijd regelde. Of ze denken dat een vast inkomen nodig is om een toeslag te kunnen aanvragen. Een toeslag krijg je niet automatisch, want ze moeten persoonlijk worden aangevraagd.

Het bevestigt de signalen van ouderenorganisaties dat de toeslagen niet altijd gebruikt worden. Hierdoor hebben ouderen minder te besteden. Dit komt onder meer doordat de huurprijzen met 17 procent zijn gestegen.

Nader onderzoek

De organisaties willen dat er nader onderzoek wordt gedaan naar de redenen die ouderen hebben om geen toeslagen te gebruiken. Ook willen zij dat de overheid senioren beter informeert over de toeslagen, actiever wijst op toeslagmogelijkheden en gaat werken aan een meer gebruiksvriendelijk toeslagenstelsel.

Bron: AD 13 september 2018