.
.
.

Schuldenlab070 presenteert… persoonlijke verhalen van dak- en thuislozen

24/09/2019

De themaweek ‘Schuldenlab070 presenteert…’ stond gisteren in het teken van persoonlijke verhalen van dak- en thuislozen. Hoe beland je in zo’n situatie? Wat doet dat met je? En wat heb je nodig om uiteindelijk weer een ‘gezond’ financieel bestaan op te bouwen? Vertegenwoordigers van publieke en private partijen liepen gisteren mee tijdens de ‘homeless journey’ en gingen in gesprek met dak- en thuislozen in Den Haag. Zo hoorden ze de vaak tragische, maar vooral inspirerende persoonlijke levensverhalen.

Dak- en thuislozen zijn niet alleen, of in hoofdzaak zwervers of verslaafden: het kan u of mij ook overkomen“, aldus wethouder Bert Van Alphen (maatschappelijke opvang).

Het aantal dak- en thuislozen in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen. Het aantal daklozen tussen 18 en 30 jaar is sinds 2009 zelfs verdrievoudigd. In Den Haag is dit helaas niet anders. Hier spreken we zelfs van een ‘explosieve stijging’: In 2015 deden nog 172 gezinnen een beroep op de maatschappelijke opvang. In 2018 waren dat er al 292 en in het eerste kwartaal van 2019 hebben zich al 91 gezinnen gemeld bij de opvang die dakloos zijn of dat op korte termijn verwachten te worden.

Tijdens het avondprogramma gingen publieke en private partijen hierover in gesprek. Aan het woord kwamen onder andere Paul Blokhuis (staatssecretaris Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Jan Peter Balkenende (voorzitter bestuur Maatschappelijke Alliantie) en Freek Spinnewijn (Directeur FEANTSA). Sadik Harchaoui van Society Impact leidde de avond.

De ‘ervaringsdeskundigen’ schoven ook aan bij de rest van het programma, waarin verschillende ideeën voor doorbraken op het gebied van huisvesting werden besproken.

We moeten ons schamen dat we in Nederland maar liefst 30.000 dak- en thuislozen hebben, onder wie 10.000 jongeren. Mijn ambitie is dat in 2021 geen enkele jongere in Nederland langer dan drie maanden in de opvang hoeft te zitten. Ook voor volwassenen ga ik me komende tijd extra inzetten“, aldus staatssecretaris Paul Blokhuis.

Tenslotte riep wethouder Bert van Alphen iedereen op om ‘out of the box’ te denken en kwam met een voorbeeld uit de Verenigde Staten: “Soms moet je een gek plan een kans geven. Zoals men dat in Utah deed, waar in 2005 de ‘War on Homelessness’ startte. Het middel dat daarbij werd ingezet: gratis appartementen. Het resultaat was verbluffend. Het aantal daklozen daalde met 74 procent. Laten we vooral dus ook out of the box blijven denken.

Blijf deze week op de hoogte!
Via dit swipe-zine houden wij u dagelijks op de hoogte van de activiteiten. Met elke morgen de highlights van gisteren en een vooruitblik naar het programma van vandaag en morgen.

Bezoek het Krap-Bij-Kas-Huis
Een jaar geleden had je het allemaal nog voor elkaar: een leuke relatie, een eigen huis, samen een bedrijf, een kindje. Nu ben je failliet verklaard, gescheiden en zit je in de schuldsanering. Je moet rondkomen van 40 euro per week en huurt een kleine tweekamerwoning in Moerwijk. Je probeert je leven op te bouwen, maar komt daarbij voor onverwachte dilemma’s te staan. Dagelijkse keuzes die we allemaal moeten maken. Maar welke keuzes maak je als jonge moeder die krap bij kas zit? Dat ontdek je in het Krap-Bij-Kas-Huis. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan.