.
.
.

Samenwerken voor een lagere energienota

11/02/2020

Vijftig huurders van Haag Wonen in Leyenburg en Rustenburg hebben een pakket gekregen waarmee ze hun energielasten kunnen verlagen. Het gaat onder meer om led-lampen, radiatorfolie, tochtstrips, een radiatorventilator en een waterbesparende douchekop.

Dit ‘Project Energiebesparing’ is een experiment waarvoor Haag Wonen samenwerkt met SVV Gilde Plus, de gemeente Den Haag en Jongeren Perspectief Fonds (JPF).

’50 huishoudens hebben zich opgegeven voor de actie. Ze reageerden heel blij toen ze hoorden dat alle artikelen en de installatie gratis zijn’, vertelt Bettie Keulen, teamleider Sociaal Incasso Proces (SIP) bij Haag Wonen.

‘Het is voor mensen met een laag inkomen doorgaans moeilijk om te investeren in energiebesparende maatregelen’, zegt Jaap Lageman, projectmanager bij SVV Glide Plus en bedenker van het project.

Flinke besparing
Met enkele kleine ingrepen, zoals via dit project, is een flinke besparing te realiseren. Lageman schat dat de energiekosten daardoor met zo’n 150 euro per jaar omlaag kunnen. ‘Maar het hangt natuurlijk ook van je eigen stookgedrag af’, voegt Bettie Keulen eraan toe.
Alle bewoners zijn of worden nog geholpen met het installeren van bijvoorbeeld de radiatorfolie en tochtstrips. Dat doen onder andere jongeren als tegenprestatie voor de hulp die zij krijgen bij de aanpak van hun schulden (via het JPF).

Milieu en portemonnee
Het mes snijdt bij dit project aan meerdere kanten. Het leidt tot een lager energieverbruik. Dat is zowel goed voor het milieu als voor de portemonnee van de huurders. Het kan dus ook helpen om schulden te voorkomen. En de jongeren van het JPF doen er werkervaring door op. Bovendien kan volgens Lageman dankzij het project inzicht worden verkregen hoe mensen te bewegen zijn om energie te besparen. En hoe zij het best te bereiken zijn.

Het energiebespaarproject met Haag Wonen en de JPF-jongeren was onderdeel van meerdere projecten rondom het ‘winterklaar maken’ en het installeren/aanbrengen van energiebesparende items, ondersteund door de gemeente Den Haag.