.
.
.

Reviewsessie: tijd voor reflectie

17/07/2019

Op donderdag 27 juni organiseerde Schuldenlab070 een reviewsessie om met projectleiders te reflecteren op de lopende projecten. Binnen de projecten van Schuldenlab070 gebeuren veel mooie dingen. Tijdens een reviewsessie kijken we met elkaar of we op de juiste manier bezig zijn, delen we vragen en zoeken we oplossingen. Het werd een actieve en inspirerende ochtend.

Durf kritisch te zijn
Deze reviewsessie vond plaats bij onze partner Hogeschool InHolland. Er was veel belangstelling voor deze sessie, waarin Inge Luttikhuizen (programmamanager realisatie Schuldenlab070) een presentatie gaf over de stand van zaken, van bijna ieder project een video werd vertoond om van elkaar te zien wat ieders project nou precies inhoudt, en we dilemma’s en oplossingen met elkaar deelden.


Nellie Donker (rechts, Hogeschool InHolland) heette iedereen welkom.

Inge Luttikhuizen trapte de ochtendsessie in de aula van de school af met een presentatie over waar we nu staan. ‘We zijn hier vooral om op dit moment te kijken naar wat beter kan en wat we daar met elkaar aan kunnen doen.’ Heel veel dingen gaan goed:  we zijn resultaatgericht, werken goed samen en er is veel diversiteit binnen de projecten.

Advies bij projecten
Na de presentatie werd er ingezoomd op de projecten. Na een korte projectvideo van ieder project, bespraken de projectleiders een aantal vragen over hun project met de zaal. De projectvideo’s zijn binnenkort ook te zien op de projectpagina’s van onze website.


Er werd geïnventariseerd waar de projectleiders advies op konden gebruiken

Veelgestelde vragen die tijdens de reviewsessie naar voren kwamen gingen over:

Bereiken van jongeren
Vanuit verschillende projecten waren er vragen over communicatie richting jongeren. Hoe communiceer je met jongeren en hoe zorg je ervoor dat jongeren in beweging komen?

Start en vormgeving project
Vanuit meerdere projecten waren er vragen over de start en vormgeving van een project. Hoe hebben andere projectleiders de ‘stip op de horizon’ bepaald en hoe baken je af ‘waar je van bent’?
Daarnaast werd er geïnventariseerd waar andere projectleiders tegenaan liepen tijdens de start van hun eigen project.

Samenwerking
Er waren meerdere vragen over de samenwerking. Als het project gestart is en de volgende fase ingaat, waar moet je dan rekening mee houden in de samenwerking met formele en informele dienstverleners? En hoe betrek je lijnmanagement bij de uitvoering van de projecten?


Na de inventarisatie van de vragen weren er geeltjes uitgedeeld om adviezen op te schrijven

Klaar… plakken maar!


Er werd door iedereen flink geschreven en meegedacht op de vragen die gesteld waren

Advies en opvolging
Het was een actieve en inspirerende ochtendsessie waarin iedereen goed met elkaar meedacht. Op een deel van de vragen kregen de projectleiders direct adviezen van collega’s. Bijvoorbeeld bij het vraagstuk over het bereiken van jongeren ontstonden meteen al veel ideeën. Zo zouden bijvoorbeeld studenten aan Hogeschool InHolland hierover kunnen meedenken om – voor verschillende projecten en vraagstukken – tot een oplossing te komen.

Alle adviezen zijn verzameld en door de projectleiders meegenomen om nog eens goed te kijken hoe zij de adviezen kunnen opvolgen en welke acties zij gaan inzetten. De projectleiders keerden na deze sessie met een nieuwe dosis inspiratie weer terug naar hun eigen werkplek.

De volgende reviewsessie staat gepland op 12 december 2019.