.
.
.

Raad van Kinderen adviseert gemeente Den Haag over armoede

22/03/2018

‘Iedereen is anders, dus je moet iedereen ook op een andere manier helpen.’ ‘Het is belangrijk dat je de persoon die jou helpt kent.’ ’Verkoop het onderwerp van armoede zoals je een tv verkoopt. Maak reclame!’. Een aantal adviezen van kinderen aan de gemeente Den Haag over wat de gemeente kan doen voor kinderen van ouders met weinig geld.  Deze Raad van Kinderen kwam op 9 maart jl. samen in het stadhuis om met elkaar, wethouder Rabin Baldewsingh en de verantwoordelijk directeuren hierover door te praten.

Voorbereid aan de slag

De kinderen kwamen goed voorbereid daar de dialoogsessie: in de maanden ervoor hebben ze kennisgemaakt, mensen geïnterviewd, oplossingen bedacht en presentaties gemaakt. Ze gingen over hun bevindingen in gesprek met de gemeente Den Haag, onder leiding van prinses Laurentien van Oranje.

‘Je vertelt niet zomaar tegen iedereen over je problemen’

Voor de kinderen is gelijkheid belangrijk: alle kinderen moeten dezelfde kansen krijgen. Daarvoor moet je als gemeente ervoor zorgen dat je iedereen bereikt. Dat is niet makkelijk, want veel mensen die in armoede leven schamen zich.  Ook vertrouwen kwam aan de orde: je vertelt niet zomaar tegen iedereen over je problemen: ‘Als de gemeente mensen wil helpen, moet je ze het gevoel geven dat je bij een echt mens terechtkomt en dat je die ook een beetje leert kennen. Het is fijner om tegen een persoon te praten dan tegen een bandje.’

‘Wat is het cool om naar jullie te luisteren!’

Wethouder Rabin Baldewsingh noemde het ‘cool’ om naar de kinderen te luisteren: ‘Al die spontane vragen en mooie antwoorden. Ik heb dingen gehoord over meedoen, veiligheid, schaamte, dat zet je wel aan het denken. Ik ga zeker aan de slag met jullie adviezen. Bijvoorbeeld met het lespakket over armoede, de huiswerkbegeleiding en een sponsorloop om aandacht te krijgen voor het onderwerp. ‘

Over de Raad van Kinderen

Op zondag 19 november installeerde wethouder Rabin Baldewsingh (sociale zaken) de Raad van Kinderen. Deze raad, bestaande uit 16 Haagse kinderen, adviseert de gemeente Den Haag over toekomstig armoedebeleid. De raad is een initiatief van de Missing Chapter Foundation en wordt begeleid door de Stichting Leergeld Den Haag.