.
.
.

Moerwijk op weg naar Incassovrij

12/10/2017

De Incassovrije Wijk is maandag 27 maart 2017 van start gegaan in Den Haag. Dat betekent dat 300 huishoudens uit met name de wijk Moerwijk een vrijwilliger toegewezen hebben gekregen die ze helpt met hun huishoudboekje. ,,Samen met een vrijwilliger houden ze alle in- en uitgaven bij. Om meer controle te krijgen, openen ze twee bankrekeningen. Eén voor de inkomsten en eentje voor de uitgaven,” aldus Pieter Hilhorst, een van de initiatiefnemers van de Incassovrije Wijk.

Om de kracht van de wijk te benutten worden daarnaast inwoners aan elkaar gekoppeld om tips uit te wisselen. ,,Maak bijvoorbeeld samen je portiek schoon en bespaar op de servicekosten.” Sommige bedrijven, zoals AEGON, stimuleren hun medewerkers om zich in te zetten als vrijwilliger voor dit project.

Alle vrijwilligers krijgen een training en begeleiding van professionals. Bij problematische schulden leiden ze door naar schuldhulpverlening. Bewoners worden door o.a. woningcorporaties, energieleveranciers en maatschappelijke partners uitgenodigd om aan de pilot deel te nemen.

Wethouder Rabin Baldewsingh (SWWS) opent de lancering: “De pilot Incassovrije Wijken breekt met de dagelijkse praktijk waarin wordt uitgegaan van de eigen verantwoordelijkheid en mensen die dat niet aankunnen in (dure) incassotrajecten belanden. Door in een vroeg stadium steun te organiseren is iedereen beter én goedkoper af. Bijzonder aan de pilot is ook de samenwerking met verschillende maatschappelijke organisaties Zij onderschrijven het motto van het Schuldenlab070: It takes a city to solve debt.”

De pilotpartners in Den Haag zijn vooralsnog: woningcorporaties Haag Wonen, Omnia Wonen, Staedion en Vestia, drinkwaterberdrijf Dunea, energieleverancier Eneco, AEGON, ASN Bank, de Haeghe Groep en Independer.

De pilot Incassovrije Wijk is een initiatief van de coöperatie Goede Gieren en is één van de projecten van het Schuldenlab070. Naast Den Haag start de Incassovrije Wijk ook in Hilversum. De uitvoering vindt plaats onder de naam Amargi, met als motto ‘vrij van geldzorgen’. De Amargi Flyer kunt u ook inkijken.

Bronnen: ad.nlomroepwest.nl en gemeente Den Haag