.
.
.

Menzis schrapt schuld Arnhemse minima

12/10/2017

Arnhemse minima die hun ziektekostenpremie niet kunnen betalen en mede daardoor steeds dieper in de schulden raken, krijgen hulp van de gemeente Arnhem en zorgverzekeraar Menzis. Die hebben een overeenkomst gesloten waarbij Menzis uiteindelijk de schuld kwijtscheldt van mensen die drie jaar lang een bepaald bedrag per maand aflossen.

De hoogte van het bedrag hangt af van de individuele situatie. Het kan oplopen tot 30 à 35 euro per maand. Menzis wil via het project „mensen helpen met hun financiële problemen en hen uitzicht geven op een leven zonder schulden”, zegt een woordvoerster.

Zorg mijden
Arnhem telt circa 7.000 bijstandsgerechtigden. 72 procent heeft via de gemeente een Collectieve Zorgverzekering Minima (CZM) bij Menzis afgesloten. Dat biedt hen de mogelijkheid zich tegen gereduceerd tarief aanvullend te verzekeren voor bijvoorbeeld tandartskosten en de aanschaf van een bril of lenzen. „Je voorkomt hierdoor dat mensen zorg gaan mijden”, zegt de gemeente.
Maar steeds vaker komt het dus voor dat Arnhemmers de premie niet meer betalen. Daarop staat een boete.

Vrijwillige basis
In Arnhem verkeren op dit moment 727 huishoudens in deze problematische situatie. De boete wordt geschrapt en minima kunnen zich weer aanvullend verzekeren. „Mits ze op vrijwillige basis kiezen voor ons voorstel”, zegt de gemeente, die hoopt dat tenminste 50 procent van de bijstandsgerechtigden dat doet.