.
.
.

JPF-aanpak wordt door steeds meer gemeenten overgenomen

11/02/2020

Vorige maand maakte de gemeente Amsterdam bekend een programma te starten waarbij ze de schulden van jongeren overnemen en gaan onderhandelen met hun schuldeisers. We zijn blij dat steeds meer gemeenten zich inzetten voor deze kwetsbare doelgroep. Bij het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) en Schuldenlab070 zijn we hier al ruim drie jaar mee bezig.

Van pilot naar reguliere dienstverlening
Het JPF begon bij de gemeente Den Haag als pilot. De projectfase is nu afgerond en het JPF is per 1 januari 2020 onderdeel van de reguliere dienstverlening van de gemeente Den Haag. Vanaf 2019 is het doel om jaarlijks 150 jongeren in te laten stromen in het traject. Er zijn zes vaste trajectbegeleiders die de jongeren begeleiden. Zij zijn casus-regisseur. Ze werken samen met andere financiële hulpverleners van de gemeente, zoals budgetbeheerders en schuldregelaars.

Collectief Schuldregelen
Voor de jongeren die vanaf 2019 nieuw zijn toegelaten tot JPF wordt het schuldregeltraject gekoppeld aan het project Collectief Schuldregelen. Dit zorgt ervoor dat schuldregelingen sneller tot stand komen. Zo is er meer tijd en aandacht voor het begeleiden van de jongeren.

Opschaling JPF
Het JPF is inmiddels een landelijke aanpak. SchuldenlabNL is bezig met de opschaling ervan. Hierbij is het mogelijk de aanpak te laten aansluiten bij de eigen dynamiek van een gemeente. Heeft jouw gemeente interesse in de aanpak? Vraag dan informatie op via info@schuldenlab.nl.

Jongeren aan het woord
In onder andere het NRC en de Volkskrant is de afgelopen tijd aandacht besteed aan de ervaringen in Den Haag.

Schulden zijn nooit alleen een financieel probleem (NRC)

Drie jongeren met schulden: ‘Zonder die stress gaat het mij zeker lukken wat van mijn toekomst te maken’ (de Volkskrant)

Amsterdam neemt schulden over van jongeren (de Volkskrant)