.
.
.

Inwoners Flevoland kennen hoogste incassoschuld

12/10/2017

Lelystad – De provincie Flevoland kent de hoogste gemiddelde incassoschuld per inwoner. De gemiddelde schuld ligt hier zelfs 47 procent hoger dan het landelijk gemiddelde, blijkt uit de Schuldenindex 2016 van dienstverlener Lindorff.

Een jaar geleden was de gemiddelde incassoschuld per inwoner in de provincie Flevoland nog 20 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. In 2016 is dit verschil toegenomen tot 47 procent. Opvallend is dat de werkloosheid in Flevoland ten opzichte van eind 2015 met 1 procent is afgenomen naar 6.6 procent van de beroepsbevolking (CBS). De werkloosheid ligt echter nog boven het Nederlands gemiddelde (5.6 procent). Positieve noot is het feit dat de werkloosheid in Flevoland sneller daalt dan in de rest van Nederland.

Utrechters minste én laagste schulden

Inwoners uit de provincie Utrecht kennen de laagste incassoschuld van Nederland met een gemiddelde dat 21 procent lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Utrecht scoort daarbij het best op het gemiddeld aantal vorderingen per inwoner (29 procent lager dan landelijk). De provincie Utrecht is Zeeland (de best betalende provincie in 2015) hiermee voorbij gegaan, als best scorende provincie.

Meeste schulden in Zuid-Holland

De gemiddelde schuldenlast ligt in Zuid- (24 procent) en Noord-Holland (10 procent) boven het Nederlands gemiddelde. Inwoners van de provincie Zuid-Holland bezitten daarbij net als in 2015 de meeste schulden. Het gemiddelde aantal schuldvorderingen per inwoner ligt hier zelfs 40 procent boven het landelijk gemiddelde, terwijl dit vorig jaar slechts 7 procent was.

Flevoland en Groningen complementeren de top 3 van provincies met de meeste schuldvorderingen in verhouding tot het aantal inwoners. Dit zijn tevens de provincies met de hoogste werkloosheidscijfers.

Betalingsproblemen

Carlijn Hofland, Marketing Manager bij Lindorff: ‘Inkomensverlies door werkloosheid of ziekte leidt vaak tot betalingsproblemen. Deze problemen uiten zich veelal in een vroeg stadium, denk aan het missen van de uiterlijke betaaldatum van een factuur. Aangezien het beter is om schulden te voorkomen dan te genezen, zijn signalen die wijzen op mogelijke betalingsproblemen aanleiding tot het nemen van preventieve acties. Denk hierbij aan periodiek contact met een klant’.

 

Bron: Flevopost.nl