.
.
.

In één jaar 49 jongeren met schulden geholpen

12/10/2017

De gemeente heeft in een jaar tijd 49 schuldregelingen kunnen treffen voor jonge Hagenaars met financiële problemen. Den Haag kocht hun schulden op. De schuldenaars moeten verplicht tegenprestaties verrichten; een aantal lost daarnaast ook ‘gewoon’ af.

Wethouder Rabin Baldewsingh lanceerde iets meer dan een jaar geleden het Jongeren Perspectief Fonds (JPF). De PvdA’er wil daarmee jongeren van 18 tot 28 jaar met grote geldzorgen helpen. ,,Doordat financiële problemen stress veroorzaken, zijn mensen met schulden vaak niet goed in staat te werken aan een structurele oplossing en een betere toekomst”, zegt de stadsbestuurder. ,,Het JPF helpt bij het oplossen van deze problemen en biedt de jongere handvatten om een opleiding of werkkring te vinden.”

De schatting van de gemeente is dat de hofstad 18.000 jongeren telt met een schuld. De hoogte ervan is gemiddeld 11.000 euro. Jongeren die aan het JPF meedoen, staan voor zo’n 15 mille in het rood.

Na de lancering van het fonds was er kritiek. ‘Lekker makkelijk voor die gasten met een gat in de hand’, klonk het via diverse social mediakanalen. Maar Baldewsingh bezweert dat het geen vrijblijvend project is. ,,De jongere moet zich er zelf ook echt voor inzetten en tegenprestaties leveren. Zij grijpen de geboden mogelijkheid met beide handen aan, blijkt uit het lopende traject.”

Vooruit

De wethouder zegt het JPF ‘mooie resultaten’ oplevert. Zodanig dat andere gemeenten geïnteresseerd zijn in de Haagse aanpak. ,,Wij delen graag onze kennis en ervaring, zodat jongeren elders ook vooruit geholpen kunnen worden.”

Behalve de tegenprestatie – die in elk geval bestaat uit een maatschappelijk stage in bijvoorbeeld een verzorgingshuis of het geven van voorlichting aan leeftijdsgenoten – moeten de deelnemers zich laten coachen door een zogeheten trajectbegeleider. Hij of zij helpt hen correct om te gaan met geld en hun leven op de rit te krijgen.

Michiel Clijster is zo’n begeleider. Hij weet dat niet iedereen van huis uit heeft meegekregen dat er niet meer geld uit moet gaan dan dat er binnenkomt. ,,Ik zie bij alle jongeren die ik begeleid dat er in de opvoeding amper aandacht is geweest voor persoonlijke financiën.”

“De jongeren móeten tegenprestaties leveren. Ze grijpen de kans stevig aan.”
– Rabin Baldewsingh

Bron: AD, 17 juli 2017