.
.
.

‘Iedereen is daar bang’

12/10/2017

De 20-jarige Surhayni de Roon woonde twee jaar in een van de opvanghuizen van Melius Zorg, die onder vuur liggen. Tot ze op straat werd gezet en haar kindje kwijtraakte. ,,Ik zit mijn hele leven al in de jeugdzorg.”

Vannacht is ze naar een feest in het Paard. ,,Gratis”, zegt ze. ,,Dan ben ik tenminste binnen. En warm.” Anders had ze heel de nacht op straat rondgedoold. ,,Dan voel ik me niet veilig.” Eén keer sliep ze in de nachtopvang, maar daar gruwelt ze nu van. ,,Je ziet er allemaal rare types.”

Haar ogen staan dof als ze het vertelt, uitdrukkingsloos. De twintiger is een stoer type, in een spijkerbroek met een groot gat, haren samengebonden op haar hoofd, de rug recht. Ze oogt strijdbaar. Er stroomt geen traan over haar wangen.

Op haar jonge leeftijd heeft ze al ‘heel veel meegemaakt’, zegt ze. De tienermoeder heeft twee kinderen. De oudste woont bij haar moeder, de jongste (1,5) voedde ze zelf op. Toen ze vanuit Curaçao naar Nederland kwam, ontdekte ze dat ze zwanger was. De Roon kreeg een plek in één van de opvanghuizen voor jonge moeders van Melius Zorg.

Ze zouden haar helpen daar. Ze zou haar leven weer op de rit te krijgen. Maar het pakte anders uit: de jonge vrouw is alles kwijt. Ook haar dochtertje, het ergst van alles.

Terug

De Roon is bezig met een advocaat om de kleine terug te krijgen. De beslissing is onterecht, beweert ze, gebaseerd op leugens van Melius Zorg. Haar advocaat, Monique Friperson, stelt: ,,Als Melius Zorg de juiste informatie had verstrekt, was het meisje misschien nooit uit huis geplaatst.” Jeugdbescherming West, de instantie die daarover gaat, durft dat niet te bevestigen. ,,Het hangt van heel veel factoren af”, aldus een woordvoerder. De beslissing wordt ‘zeer zorgvuldig gewogen’. ,,Want het is een zware maatregel met een grote impact.”
Daarnaast wordt mogelijk een tweede zaak aangespannen, omdat de beloofde zorg is niet geleverd. Friperson: ,,Ze hebben haar aan haar lot overgelaten, ze is op straat gezet.”

Melius Zorg zette De Roon eruit na een aanvaring met de nachtwacht. De Roon: ,,Ik hoorde vuurwerk. Ik kwam mijn kamer uit en zei: dat ben jij zeker? Hij reageerde enorm geïrriteerd. Hij greep me bij de keel. Ik duwde hem van me af, waarop hij me tegen de grond duwde. Ik verdedigde mezelf. Toen ben ik eruit gezet. Er werd me verweten dat ik agressief naar buiten was gekomen.”

De twintiger vertelt het kalm, beheerst. Omdat ze van de ene op de andere dag dakloos was, ging haar dochtertje naar de beste vriendin van haar moeder. Een medewerker van Melius Zorg zou tegen de jeugdbescherming hebben gezegd dat het daar ‘niet veilig’ is, waarna het meisje in een pleeggezin is geplaatst.

Woonruimte

De Roon is nu bezig met woonruimte via de gemeente. Ze is daar al tal van keren geweest. Ze geeft niet op. Ook doet ze een horeca-opleiding. Heel even lichten haar ogen op. ,,Ik wil graag verder in de patisserie.”

De Curaçaoënaar heeft een voorgeschiedenis, zegt ze. ,,Ik woonde natuurlijk niet voor niks in een opvanghuis. Ik zit mijn hele leven al in de jeugdzorg. Ik volg traumaverwerkingstherapie.”

De Roon hoopt op een tweede kans, op een eigen woning en haar dochter terug. Ze herkent de kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die de huizen van de zorginstelling onlangs kraakte. De waakhond tekende onder meer op dat er sprake was van huiselijk geweld. ,,Iedereen kon er in en uit lopen. Er waren jongeren die samenwoonden op hun kamer. Dan kregen ze ruzie, liep het uit de hand en ontstonden er gevechten.”

De meeste cliënten durven hun mond niet open te doen, weet ze. ,,Ze zijn allemaal bang dat hun kind uit huis wordt geplaatst.” De Roon deed altijd wel haar zegje, net als nu. Ze heeft ook niks meer te verliezen.

Melius Zorg zegt vanwege de privacy van haar ex-cliënt niet in te kunnen gaan op de inhoud van dit verhaal. ‘Het incident wordt geëvalueerd. Als nodig worden verbeteringen doorgevoerd’, zegt een woordvoerder.

Bron: Maja Landeweer, AD, 18 aug 2017

Noot van het Schuldenlab070: Inmiddels is Surhayni in het JPF-traject opgenomen waar zij samen met haar trajectbegeleider aan een schuldenzorgvrije toekomst werkt.