.
.
.

Hagenaars hebben meer moeite om rond te komen dan regiogenoten

16/05/2018
Meer Hagenaars weten de eindjes aan elkaar te knopen dan vier jaar geleden. Maar het blijft sappelen, want 28 procent van de inwoners van de hofstad heeft de grootste moeite om rond te komen. In de rest van de regio gaat dat een stuk beter.

Door Maja Landeweer

Een en ander blijkt uit cijfers die staan in de nieuwe Gezondheidsmonitor van GGD Haaglanden. Ten opzichte van 2012, toen het voor de laatste keer is gepeild, kunnen meer Hagenaars nu iets makkelijker rondkomen. Van de volwassenen tot en met 64 jaar heeft 30 procent daar de grootste moeite mee, tegen 35 procent in 2012. Ook senioren vanaf 65 jaar komen iets beter rond. 19 procent worstelt ermee. In de peiling van 2012 was dat 22 procent.

Voor ‘rondkomen’ houdt de GGD de definitie van Van Dale aan: ‘alle nodige uitgaven kunnen doen’. Als dat niet lukt en er is bijvoorbeeld niet genoeg geld om de huur te betalen en eten te kopen, werk je je voor je het weet in de schulden. Dat geeft weer stress en andere gezondheidsproblemen. Zelfs bij kleine schulden kunnen er volgens de GGD ‘al stress, concentratieverlies of problemen met de gezondheid ontstaan’.

In deze regio springt Den Haag er in negatieve zin uit. In de omringende gemeenten gaat het beter. In Delft heeft 24 procent van de inwoners moeite met rondkomen, in Zoetermeer 22 procent en in Westland ‘maar’ 15 procent.

Achterstandswijken

Het probleem speelt vooral in de stadsdelen Centrum (38 procent), Escamp (37 procent) en Laak (35 procent), waar meer achterstandswijken zijn. Juist ver ónder het gemiddelde zitten Scheveningen en Haagse Hout (beide 17 procent).

Wat niet helpt is als je van niet-Nederlandse afkomst bent, een lage opleiding hebt of alleen woont. Deze groepen hebben meer moeite om rond te komen. Van de Marokkaanse Hagenaars moet zelfs meer dan de helft (51 procent) elk dubbeltje omdraaien, terwijl dit onder de autochtone Hagenaars maar voor 20 procent opgaat.

 

Dit artikel verscheen eerder op AD.nl