.
.
.

Hackathon#1 Samen naar een schuldenvrij Den Haag

12/10/2017

Samen naar een schuldenvrij Den Haag

Vertegenwoordigers van banken, woningcorporaties, zorgverzekeraars en tal van andere organisaties bewapend met stift, papier en al hun denkkracht. Op 24 januari organiseerde het Schuldenlab070 de eerste Hackathon ‘Hack de Schuld’ van 2017. Het ING filiaal aan het Tournooiveld in Den Haag vormde het decor voor een creatieve sessie. De methode: PACE, een innovatietechniek door ING ontwikkeld. Het doel: de Haagse schuldenproblematiek fileren en omzetten naar concreet toepasbare oplossingen. Centraal deze middag stond het verminderen en voorkomen van schulden. Hoe bereik je een groep mensen die zich in veel gevallen van de samenleving afsluit? En als je ze kan bereiken; wat bied je ze dan aan?

Na een korte presentatie wordt het gezelschap verdeeld in groepen. Elke groep, bestaande professionals van verschillende organisaties, wordt voorzien  van een stift en post-its. Iedereen aan tafel schrijft zijn of haar ideeën op waarna de deelnemer hun ideeën laten rouleren. De teamgenoten associëren door op jouw concepten. Buiten de befaamde box.

Aan het begin van een effectieve brainstorm is geen idee te gek. Daarna volgt een schifting in bruikbare en minder bruikbare ideeën. Het concept ‘Schulden-tv in 3D’ behoorde duidelijk tot de laatste categorie.  Experts uit verschillende velden discussiëren over de essentie van het probleem. Financieel specialisten leggen nadruk op de cijfermatige integriteit van een interventie, terwijl de marketeers blijven hameren op de psyche van de schuldenaar. Het samenspel leidt uiteindelijk tot concrete en soms excentrieke uitkomsten. Het instellen van een ‘financieel paspoort’ bijvoorbeeld. De winnende concepten worden gepresenteerd waardoor iedereen kan reageren op elkaars ideeën. Uiteindelijk zullen de vruchtbaarste concepten worden doorontwikkeld in het Schuldenlab070.

Steeds meer mensen raken verzeild in de schulden. Alleen al in Den Haag heeft bijna één op de vijf huishoudens te maken met hoge schulden of loopt het risico daarop. Wie eenmaal in de schulden zit, komt er vaak alleen met externe hulp uit. Schulden slokken namelijk alle aandacht op. In veel gevallen raken mensen in een isolement, met weer nieuwe problemen tot gevolg. Het schuldenprobleem in Nederland is van alle tijden maar in 2017 is het tijd  om nieuwe oplossingen te onderzoeken. We kunnen niet blijven leunen op een schuldenaanpak uit de vorige eeuw. De handen ineens slaan is een must, willen we dit probleem tackelen. ‘Hack de Schuld’ is een vruchtbare methode gebleken om tot oplossingen te komen.