.
.
.

Haagse aanpak leidt tot landelijk SchuldenlabNL

20/12/2018

Een podium voor iedereen die huishoudens met schulden uit de ellende wil halen. In Madurodam werd op 14 november de aftrap gegeven voor SchuldenlabNL. Koningin Maxima, die grote betrokkenheid voelt bij dit initiatief, was hierbij aanwezig. SchuldenlabNL is gebaseerd op de aanpak en werkwijze van het Haagse Schuldenlab070.

Naar schatting hebben bijna 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens problematische schulden of lopen risico daar op. Volgens Tamara van Ark, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn slechts 200.000 van deze huishoudens bekend bij gemeenten en schuldhulporganisaties. Er is dus werk aan de winkel.

Toekomst voor mensen met schulden
Private en publieke partijen slaan daarom de handen ineen. Zij investeren in preventieve en curatieve aanpakken om burgers schuldenzorgvrij te krijgen en te houden. In Den Haag werd 2 jaar geleden Schuldenlab070 opgericht. Een initiatief van Gemeente Den Haag en Society Impact. De samenwerking tussen gemeente, bedrijven, schuldeisers en maatschappelijke organisaties laat zien dat er goede resultaten behaald worden met een gezamenlijke en innovatieve aanpak waarbij niet de schuld centraal staat, maar de toekomst van iemand die schulden heeft.

Proeftuin
In Den Haag heeft bijna één op de vijf huishoudens te maken met hoge schulden of loopt risico daarop. Vanuit de afdeling financiële hulpverlening van de gemeente wordt hard gewerkt om te zorgen dat mensen hun geldzaken op orde krijgen. Maar we bereiken lang niet iedereen en kunnen niet iedereen helpen. Binnen het Schuldenlab experimenteren we daarom met nieuwe aanpakken. Eenvoudig door te doen en te kijken of iets werkt.

Dit werkt in Den Haag
Een voorbeeld is het Jongeren Perspectief Fonds dat jongeren tussen de 18 en 27 jaar helpt door hun schulden te saneren. Om te voorkomen dat de jongeren opnieuw schulden maken, stellen we samen met hen een plan op richting scholing en werk. Als tegenprestatie betalen zij een deel van de schulden terug en doen zij een maatschappelijke stage. Met het JPF boeken we goede resultaten, evenals  met andere initiatieven als de Helpdesk Geldzaken, het Sociaal hospitaal en de Fikks-app.

Wethouder Bert van Alphen spreekt tijdens de lancering van SchuldenlabNL met jongeren die geholpen zijn door het Haagse Jongeren Perspectief Fonds. Van Alphen: ”Het is belangrijk schuldproblematiek uit de taboesfeer te halen. We moeten een veilige omgeving creëren, zodat deze jongeren zich durven melden en om hulp vragen. Het kan iedereen overkomen, je hoeft je er niet voor te schamen.”

‘It takes a country to solve debt’
Sinds 14 november 2018 is er nu het landelijke SchuldenlabNL. Initiatienemer is Sadik Harchaoui van Society Impact. Gemeente Den Haag is één van de founding partners, naast gemeente Amsterdam, ING, Achmea en CAK. Binnen dit SchuldenlabNL delen we kennis met andere gemeenten, uitvoeringsorganisaties, bedrijven en maatschappelijke partners. Lokale initiatieven die succesvol zijn, kunnen ook worden toegepast in andere gemeenten en landelijk worden opgeschaald.  Over een jaar zal SchuldenlabNL de eerste resultaten delen.

Koningin Maxima was begin dit jaar te gast bij Schuldenlab070. Lees meer over dit werkbezoek.