.
.
.

Den Haag test digitale buddy om schulden te voorkomen

17/07/2019

De gemeente Den Haag heeft samen met de gemeenten Rotterdam, Amersfoort, Almere, Enschede, Maastricht, Leiden en Alkmaar de Buddy-app gelanceerd. Deze nieuwe app is speciaal ontwikkeld om te voorkomen dat mensen problematische schulden krijgen.

De app geeft mensen overzicht en rust met betrekking tot de financiën door hulp bij het betalen van de vaste lasten en met een goed overzicht van het vrij te besteden geld. Buddy kan automatisch berichten sturen naar de Belastingdienst, de gemeente of het UWV om naheffingen te voorkomen. Via een kunstmatig intelligente chat-functionaliteit kan Buddy tips geven en vragen beantwoorden. Bijvoorbeeld over de hoogte van de kinderopvangtoeslag of gemeentelijke toeslagen die van toepassing kunnen zijn.

Snel inzicht in financiële situatie
De gemeente Den Haag heeft de app mede ontwikkeld. De komende periode gaan 10 Hagenaars gebruik maken van de app en we hopen ‘m daarna aan veel meer mensen te kunnen aanbieden. Mensen die zich bijvoorbeeld melden bij onze Helpdesk Geldzaken kunnen we dan met de buddy-scan binnen een paar minuten inzicht geven in hun financiële situatie. Zo kunnen we nog meer mensen in Den Haag met geldproblemen of een risico daarop helpen en (problematische) schulden voorkomen.

Nieuwe wetgeving
De Buddy-app maakt gebruik van de Payment Service Directive 2. Deze nieuwe Europese wet maakt het mogelijk dat consumenten een derde partij toegang kunnen verlenen tot hun betaalrekening. Organisaties die gebruik willen maken van PSD2 moeten aan strenge eisen voldoen. Hiervoor heeft Buddy Payment een vergunning aangevraagd bij de Nederlandse Bank. PSD2 zorgt ervoor dat Buddy een nauwkeurige begroting kan maken voor gebruikers en dat rekeningen gemakkelijk kunnen worden betaald door de app.