.
.
.

‘Bescherm schuldenaar bij beslag op bankrekening’

12/10/2017
Deurwaarders en overheidsinstanties moeten meer doen om te voorkomen dat schuldenaren bij het beslag op hun bankrekening niet meer in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Dat stelt de Nationale ombudsman woensdag.

Ombudsman Reinier van Zutphen wil vastleggen dat de zogeheten beslagvrije voet ook bij bankbeslag gaat gelden. Die beslagvrije voet is het bedrag dat mensen nodig hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. Dat bedrag wordt wel beschermd bij beslag op loon of uitkering, maar is wettelijk niet beschermd bij een beslag op de bankrekening.

Per jaar leggen de Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) samen zo’n 450.000 keer bankbeslag.

De Nationale ombudsman ontvangt daarbij naar eigen zeggen regelmatig klachten van mensen die in financiële nood zitten, omdat zij door bankbeslag onder de beslagvrije voet komen.

Nieuwe schulden

“Het feit dat de beslagvrije voet niet geldt bij bankbeslag is een structureel probleem. Ik zie in mijn praktijk dat het ervoor kan zorgen dat mensen bijvoorbeeld hun huur en energierekeningen niet kunnen betalen. Zij maken nieuwe schulden en komen zo nog verder in de problemen”, aldus Van Zutphen.

De Nationale ombudsman stelde al in 2013 dat gerechtsdeurwaarders en overheidsinstanties alles in het werk moeten stellen om te zorgen dat burgers een gegarandeerd inkomen hebben ter hoogte van de beslagvrije voet.

De ombudsman wil tijdens een bijeenkomst eind januari met staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de KBvG, SVB, Belastingdienst, UWV, DUO, LBIO en CJIB de mogelijkheden voor een oplossing bespreken.

Per jaar leggen de Belastingdienst, gerechtsdeurwaarders en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) samen zo’n 450.000 keer bankbeslag.

Bron: ANP/NU.nl