.
.
.

27.000 Rotterdammers komen niet uit schulden

12/10/2017

In Rotterdam zitten 27.000 mensen zo diep in de schulden dat ze die niet meer kunnen aflossen. De gemeente stuurt aan op zelfredzaamheid bij het oplossen van de schulden, maar dat verergert de problemen juist. Dat zegt de Rekenkamer Rotterdam. De schulden lopen alleen maar hoger op.

Uit een nieuw rapport blijkt dat er evenveel Rotterdammers diep in de schulden zitten als een paar jaar geleden, maar dat hun gemiddelde schuld is toegenomen, van 41.000 tot 45.000 euro. Meer dan 50.000 huishoudens, samen 100.000 inwoners, kampen met schuldproblemen.

Volgens Paul Hofstra, directeur van de Rekenkamer Rotterdam, werkt de aanpak van de gemeente niet. “Dit zijn mensen die verzuipen in de schulden, die het overzicht kwijt zijn en dus niet op eigen kracht de boel weer op de rails krijgen.”

‘Ik kom er echt niet meer alleen uit’

RTV Rijnmond sprak met drie Rotterdammers die schulden hebben. Zij kunnen niet zelfstandig uit de problemen komen.

“Het begon met een belastingaanslag van 10.000 euro vanwege een inwonende volwassen zoon”, vertelt Dina tegen de regionale omroep. “Daarna ben ik alleen maar dieper in de ellende geraakt.” Inmiddels is haar schuld opgelopen tot 39.000 euro.

Ook de 25-jarige Jesse, die een eigen fitnessbedrijf had, ging failliet. Hij heeft tientallen schuldeisers achter zich aan en een schuld van inmiddels 74.000 euro. De 42-jarige Stathie kampt met een schuld van 94.000 euro. Hij moest gedwongen zijn huis verkopen met een verlies van 60.000 euro.

Hulp

Zowel Dina, Jesse als Stathie beaamt dat het ze niet lukt om zelfstandig uit de problemen te komen. “Ik vond ook dat ik zelf mijn financiële problemen moest oplossen, maar ik ben nu zes jaar verder, heb bijna een ton schuld en ik kom er echt niet meer alleen uit”, zegt Stathie.

Hij hoopt dat een bewindvoerder hem binnenkort helpt bij zijn financiële problemen. Jesse en Dina zitten beiden in de schuldsanering.

Bron: www.nos.nl