.
.
.

‘Clean worden doe je ook voor anderen’

12/10/2017

Ik ben nu 5 jaar clean en daar ben ik heel trots op. Ik woon nu samen met een vriend. Dit is een erg fijne plek als ik terugdenk aan de verschillende kraakpanden waarin ik heb gewoond. Daarnaast doe ik nu vrijwilligerswerk bij de Pit van Moerwijk en hier haal ik veel plezier uit. Ik zou willen dat ik er vaker kon zijn, maar dat zit er niet in, omdat ik niet kan inschatten hoe ik mij over een aantal weken voel.

Ik ben pas laat gediagnostiseerd. Rond mijn 25e. Waarom het zo lang geduurd heeft? Dat komt door de combinatie van verschillende stoornissen. Hierdoor ben ik niet in één hokje te plaatsen. Daarnaast hadden ze gewoon naar mij moeten luisteren. Het is vaak zo geweest dat ik iemand tegenover mij kreeg met een pen en een blocknote, die mij binnen een paar zinnen al doorgrond zou hebben. Hierdoor heb ik mij vaak machteloos gevoeld. Het lijkt mij daarom goed om eenmalig zelf te kunnen bepalen waar ze onderzoek naar moeten doen. Dit had voor mij een groot verschil gemaakt en ik weet dat ik hierin niet de enige ben.

Zo had ik zelf al een vermoeden over mijn autisme, maar ik werd alleen behandeld voor ADHD. Hierdoor moest ik 8 afdelingen langs, voordat ze erachter kwamen dat het niet alleen om ADHD ging. Maar het ligt er ook heel erg aan wie je treft. Na al deze afdelingen langs te zijn geweest, kwam ik iemand tegen die mij wel serieus nam en binnen een aantal weken was het geregeld. Amargi heeft hierin ook veel voor mij gedaan. Daarnaast ben ik het meest tevreden met het wijkteam dat mij nu begeleid.

Ze zeggen weleens, clean worden doe je voor jezelf. Dat is waar, maar clean worden doe je ook voor anderen. Mijn vader heeft mij altijd gesteund. Ik ben meerdere keren in het ziekenhuis beland na een overdosis, maar dit waren voor mij niet de momenten om te zeggen ik stop ermee. Dit kwam pas veel later. Maar toen dat moment er was, ben ik van het ene op het andere moment cold turkey afkickt. Zonder de hulp van mijn vader was me dat niet gelukt. Hier ben ik hem enorm dankbaar voor.

Of ik nog dromen heb voor de toekomst? Ik was vroeger erg goed met computers. Zo heb ik eens de computers van mijn school gehackt toen ik 12 jaar oud was. Niet dat ik er iets mee gedaan heb, maar ik wist toegang te krijgen tot alle documenten. Dit heb ik mezelf aangeleerd. Ik ben er op een gegeven moment mee gestopt vanwege negatieve ervaringen, maar ik denk er weleens over om dit in de toekomst weer op te pakken. Ik ben benieuwd hoe ver ik kan komen.

 * Gerard is een fictieve naam
* Amargi / Incassovrije wijken is een pilot onder het Schuldenlab070