.
.
.

1 op de 5 huishoudens heeft risicovolle of problematische schulden

12/10/2017

In Nederland heeft 1 op de 5 huishoudens problematische schulden of loopt het risico om deze te krijgen. Allerlei instanties proberen te helpen, van de gemeentelijke kredietbank tot welzijnswerk. Maar hoe succesvol is de aanpak? Helpt die mensen daadwerkelijk uit de schulden of juist niet?

De Monitor van KRO NCRV zocht uit wat in Nederland aan dit probleem gedaan wordt. Veel mensen die eenmaal in de schulden zitten, komen er moeilijk uit, zeker op bijstandsniveau. Kiezen ze wel de beste oplossingen voor hun probleem? Als de gemeente niet kan helpen, dan zijn veel mensen aangewezen op een bewindvoerder. Die kan hulp bieden om sneller uit de schulden te komen. Maar dat werkt niet altijd zoals het hoort. Sommige mensen komen daardoor eerder van de regen in de drup.

In de uitzending van 24 januari 2016, heeft de omroep aandacht besteed aan dit onderzoek. Die uitzending is hier terug te vinden. Na de uitzending gaat het onderzoek verder. De organisatie verlegt de focus van het onderzoek naar incassobureaus. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het in die sector mis blijft gaan: te hoge kosten, nepdagvaardingen sturen, zelfs intimidatie. Wat is hiervan de reden en hoe kan het beter?

Meer informatie? Dossier Schulden van De Monitor/KRO NCRV